10 voedingsmiddelen om te vermijden als je een vette lever hebt

Een leververvetting kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en kan gemakkelijk worden voorkomen door gezondere voedingskeuzes te maken. Veel voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een vette lever en moeten worden vermeden als bij u een vette lever is vastgesteld of als u het risico loopt een vette lever te krijgen. Deze 10 voedingsmiddelen zijn bijzonder schadelijk voor mensen met een vette lever en moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Het eten van een evenwichtige voeding, het beperken van bewerkte voedingsmiddelen en het vermijden van deze 10 voedingsmiddelen kan u helpen een gezonde lever te behouden en het risico van leververvetting symptomen te verminderen.

Wat is leververvetting?

Van leververvetting is sprake als er te veel vet in de lever wordt opgeslagen. Het is de meest voorkomende leveraandoening en wordt meestal veroorzaakt door een ongezond dieet, veel alcoholgebruik en diabetes. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals leverschade, hoge cholesterol, hartziekten en zelfs de dood. De meeste mensen met leververvetting ervaren geen symptomen, maar sommigen merken een gele huid, donkere urine, ongewone jeuk of pijn in de buik. Zonder behandeling kan leververvetting leiden tot niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), een ernstige aandoening die kan leiden tot leverfalen. De meeste mensen met leververvetting lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere gezondheidsaandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Een gezond dieet is belangrijk om leververvetting te voorkomen en te behandelen. Als u leververvetting heeft, moet u bepaalde voedingsmiddelen vermijden omdat ze de aandoening kunnen verergeren.

10 voedingsmiddelen die u moet vermijden als u leververvetting heeft

Deze 10 voedingsmiddelen moeten worden vermeden als bij u leververvetting is vastgesteld of als u het risico loopt leververvetting te krijgen zegt de dietist diabetes type 2. Het eten van een evenwichtige voeding, het beperken van bewerkte voedingsmiddelen en het vermijden van deze 10 voedingsmiddelen kan u helpen een gezonde lever te behouden en het risico op leververvetting te verminderen. – Suikerhoudende voedingsmiddelen: Suikerhoudende voedingsmiddelen kunnen de hoeveelheid vet die in uw lever is opgeslagen verhogen. Naast het verhogen van uw risico op leververvetting, kan suikerhoudende voeding leiden tot andere ernstige aandoeningen zoals diabetes. – Alcohol: Alcohol kan schadelijk zijn voor je lever, vooral als je een vette lever hebt. Beperk uw alcoholgebruik tot niet meer dan één standaarddrankje per dag (of minder voor mannen en vrouwen boven de 65 jaar). – Voedsel met veel vet en suiker: Het eten van een dieet hoog in verzadigde vetten en suiker kan de hoeveelheid vet opgeslagen in uw lever verhogen. – Bewerkt voedsel: Verwerkte voedingsmiddelen zijn hoog in ongezonde vetten en kunnen het risico op het ontwikkelen van leververvetting verhogen. – Eieren: Onderzoek toont aan dat eieren de hoeveelheid vet opgeslagen in uw lever kunnen verhogen. Beperk uw inname van eieren als bij u leververvetting is vastgesteld. – Zuivel: Zuivelproducten zijn hoog in verzadigde vetten, die de hoeveelheid vet opgeslagen in uw lever kunnen verhogen. Beperk uw zuivelinname als er bij u leververvetting is vastgesteld. – Bonen: Bonen zijn hoog in FODMAPs, kleine suikers die voor je lichaam moeilijk te verteren kunnen zijn. Bonen kunnen ook een opgeblazen gevoel en gas veroorzaken, waardoor mensen met leververvetting zich ongemakkelijk kunnen voelen.

De gevaren van leververvetting

Naast het feit dat leververvetting esthetisch gezien onaangenaam is om aan te raken, kan het ook leiden tot andere ziekten, zoals hoge bloeddruk, coronaire hartziekten en diabetes type II. In feite wordt één op de tien volwassenen in Amerika getroffen door leververvetting. Zonder behandeling kan leververvetting leiden tot ernstigere aandoeningen zoals niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), een ernstige aandoening die kan leiden tot leverfalen. Leververvetting wordt ook in verband gebracht met een hoger risico op overlijden, vooral als u een oudere volwassene bent. Hoewel leververvetting kan worden behandeld, kan het niet worden genezen. Dit betekent dat u zich bewust moet zijn van de risicofactoren en moet leren hoe u leververvetting kunt voorkomen.

Hoe een evenwichtig dieet te eten om leververvetting te voorkomen

Een evenwichtige voeding kan leververvetting helpen voorkomen. Het eten van een gezond, evenwichtig dieet kan leververvetting helpen voorkomen en tegelijkertijd de algehele gezondheid bevorderen. Een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en peulvruchten kan leververvetting helpen voorkomen, omdat plantaardig voedsel van nature weinig vet bevat. Dierlijk voedsel bevat veel vet, dus moet het worden beperkt. – Vetten: Het eten van gezonde vetten is belangrijk om leververvetting te voorkomen. Gezonde vetten, zoals olijfolie, canolaolie en visolie, kunnen een gezonde lever helpen bevorderen. – Vezels: Vezels zijn noodzakelijk voor een gezonde spijsvertering, evenals het bevorderen van een gezonde lever. U moet ernaar streven om ten minste 28 gram vezels per dag te eten. – Eiwit: Eiwit is een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding. U moet echter kiezen voor vetarme eiwitbronnen, zoals vis en plantaardige eiwitten, om leververvetting te voorkomen.

Te vermijden bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkt voedsel bevat veel natrium en verzadigde vetten, die de hoeveelheid in de lever opgeslagen vet kunnen verhogen. Het vermijden van bewerkt voedsel kan helpen om leververvetting te voorkomen. – Soda: Soda is hoog in suiker, wat de hoeveelheid vet opgeslagen in je lever kan verhogen. – Koekjes: Koekjes en koekjes zijn hoog in natrium en verzadigde vetten. – Gebak: Cakes en gebak zijn hoog in verzadigde vetten. – Koekjes: Koekjes zijn hoog in verzadigde vetten. – Zuivel: Zuivelproducten, zoals room en boter, zijn hoog in verzadigde vetten en kunnen de hoeveelheid vet die in je lever is opgeslagen verhogen. – Frietjes: Frietjes zijn hoog in natrium en verzadigde vetten. – IJs: IJs is hoog in suiker en verzadigde vetten. – Aardappelen: Aardappelen bevatten veel natrium en kunnen de hoeveelheid vet die in uw lever is opgeslagen verhogen. – Soda: Soda is hoog in suiker, wat de hoeveelheid vet opgeslagen in je lever kan verhogen. – Sojabonen: Sojabonen bevatten veel vet en natrium.

Gezonde dieet alternatieven

– Avocado’s: Avocado’s zijn een gezond vet dat boter en room in recepten kan vervangen. – Bonen: Bonen zijn een gezonde bron van vezels, eiwitten en vitaminen die dierlijke eiwitten en zuivelproducten kunnen vervangen in recepten. – Granen: Granola en muesli zijn gezonde vetarme alternatieven voor suikerhoudende ontbijtgranen. – Pasta: Volkoren pasta is een gezond alternatief voor witte pasta omdat het rijk is aan vezels en vitaminen. – Quinoa: Quinoa is een gezond alternatief voor rijst omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels. – Rijst: Bruine rijst is een gezonder alternatief voor witte rijst. – Tarwekiemen: Tarwekiemen zijn een gezond alternatief voor suikerhoudende ontbijtgranen.

Supplementen en vitaminen voor leververvetting

Bepaalde supplementen kunnen helpen om leververvetting te voorkomen. Vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur en vitamine C, E en A zijn allemaal voedingsstoffen die leververvetting kunnen helpen voorkomen. Voor vitamine B6 moet u tussen de 0,5 en 1 milligram per dag innemen. Voor vitamine B12 moet u tussen de 6 en 100 microgram per dag innemen. Voor foliumzuur moet u tussen 800 en 1000 microgram per dag innemen. Voor vitamine C, E en A neemt u tussen 80 en 100 milligram per dag. Vitamine E is bijzonder gunstig voor mensen met leververvetting, omdat het oxidatieve schade aan uw cellen kan helpen voorkomen. Als bij u leververvetting is vastgesteld, moet u dagelijks een multivitamine nemen om de nodige vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Veranderingen in uw levensstijl

U kunt uw levensstijl op verschillende manieren aanpassen om leververvetting te voorkomen. U moet roken vermijden, want roken wordt in verband gebracht met een hoger risico op leververvetting. Probeer ook regelmatig te bewegen, want lichaamsbeweging kan leververvetting helpen voorkomen. U moet ook overwegen uw alcoholgebruik te beperken. Drink geen grote hoeveelheden koffie, want koffie bevat veel suiker. Vermijd ook te veel suiker, want dat kan de hoeveelheid opgeslagen vet in uw lever vergroten. Let ook op uw porties, want te veel eten kan leiden tot gewichtstoename en leververvetting.

Medische behandelingen voor leververvetting

Er bestaan verschillende medische behandelingen voor leververvetting. Als bij u leververvetting is vastgesteld, kan uw arts u medicijnen voorschrijven om de aandoening te helpen behandelen. Galzuurharsen zijn een type medicijn dat leververvetting kan behandelen. Galzuurharsen kunnen de hoeveelheid in de lever opgeslagen vet verminderen door de galstroom van de lever naar het spijsverteringskanaal te vergroten. Ook andere medicijnen, zoals cholecystokininereceptoragonisten, kunnen leververvetting behandelen. U moet uw arts raadplegen als bij u leververvetting is vastgesteld, omdat er verschillende behandelingen voor deze aandoening bestaan. Als bij u leververvetting is vastgesteld, moet u deze 10 voedingsmiddelen vermijden omdat ze de aandoening kunnen verergeren.