Hoe uw type 2 diabetes te beheren en een gezonde levensstijl te bereiken

Diabetes type 2 kan een hele uitdaging zijn zegt de Diëtist. Het is een levenslange aandoening waarbij je lichaam niet genoeg insuline kan produceren, of het niet goed kan gebruiken, om suiker om te zetten in energie en in plaats daarvan hoopt het zich op in je bloed als glucose (suiker). Als gevolg daarvan heb je te veel suiker in je bloedbaan. Type 2 diabetes is niet een simpel geval van te veel suiker of koolhydraten eten. Het is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen bètacellen aanvalt die insuline produceren. Als type 2 diabetes niet onder controle wordt gehouden, zal het vrijwel zeker uw leven verkorten en uw risico op complicaties zoals een hartaanval, blindheid, nierfalen en amputatie aanzienlijk vergroten. Gelukkig zijn er veel dingen die u kunt doen om uw aandoening onder controle te krijgen.

Wat is een gezond dieet voor iemand met type 2 diabetes?

Uw voeding kan een grote invloed hebben op uw bloedsuikerspiegel. Een gezonde voeding is een voeding met weinig vet, veel vezels, oliën en zetmeelrijke koolhydraten, en rijk aan volle granen, fruit en groenten. Op basis van deze richtlijnen zou een gezond dieet voor iemand met diabetes alcohol, boter en margarine, kaas en andere vetrijke zuivelproducten, friet en andere gefrituurde snacks, verwerkte vleesproducten, snoep, suiker en andere calorierijke voedingsmiddelen uitsluiten. Het ideale dieet voor mensen met diabetes is vetarm, rijk aan volle granen, fruit en groenten, en arm aan suiker. Als u diabetes type 2 heeft, is het heel belangrijk om vetarm te eten. Onderzoek heeft aangetoond dat een vetarm dieet de bloedsuikercontrole bij veel mensen met diabetes kan verbeteren. Als u diabetes type 2 heeft, helpt een vetarm dieet (vooral met verzadigd vet) uw cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, wat uw risico op hartaandoeningen kan verkleinen.

Lichaamsbeweging en een gezond gewicht

Uw body mass index (BMI) is een goede indicator of u een gezond gewicht hebt of niet. Het is echter belangrijk op te merken dat een hoge BMI niet altijd een teken van een slechte gezondheid is. Zo kan een hoge BMI bijvoorbeeld samengaan met een fit en gespierd lichaam. Als u diabetes type 2 heeft, zult u waarschijnlijk gezondheidsvoordelen ondervinden van slechts een klein beetje gewichtsverlies. Als u bijvoorbeeld 5-10% van uw huidige gewicht verliest, kunt u uw bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlagen en uw bloedcholesterolgehalte verbeteren. Dit kan het risico op ernstige complicaties verminderen en een positieve invloed hebben op de kwaliteit van uw leven. Als u diabetes type 2 heeft, moet u ernaar streven zo actief mogelijk te zijn. Uw doelen kunnen zijn om meer te lopen, de trap te nemen in plaats van de lift, of gewoon elke dag een blokje om te lopen. Welke doelen u ook voor uzelf stelt, probeer ze te bereiken.

Diabetesmedicijnen

Uw arts zal u waarschijnlijk adviseren om medicijnen te gaan gebruiken om uw bloedglucosewaarden onder controle te houden. Deze medicijnen kunnen worden ingenomen in de vorm van injecties of tabletten, afhankelijk van het soort medicijn. Uw arts kan ook voorstellen dat u dagelijks een tablet neemt om uw bloedcholesterol te verlagen. Er zijn veel verschillende soorten diabetesmedicijnen. Welke uw arts u voorschrijft, hangt af van factoren zoals uw leeftijd, uw bloedglucosespiegel en uw voorgeschiedenis van hartaandoeningen. Omdat diabetes een levenslange aandoening is, kan het zijn dat u de rest van uw leven diabetesmedicijnen moet gebruiken. Het goede nieuws is dat de diabetesmedicijnen de afgelopen decennia sterk zijn verbeterd.

Uw bloedglucoseniveaus beheren

Om uw bloedglucosewaarden onder controle te houden, moet u proberen een streefwaarde voor uw bloedglucosewaarde van minder dan 6,5 mmol/L (100 mg/dL) te bereiken. Om dit te bereiken, moet u uw bloedglucosewaarden regelmatig testen, gezond eten en regelmatig bewegen, en in sommige gevallen diabetesmedicijnen innemen. U kunt uw bloedglucosewaarden thuis controleren. U kunt dit doen door uw bloed te testen met behulp van een bloedglucosemeter. Uw bloedglucosespiegel zal waarschijnlijk in de loop van de dag veranderen. Dit komt doordat uw bloedglucosespiegel varieert afhankelijk van vele factoren, waaronder de volgende: Wat u eet – De hoeveelheid koolhydraten die u eet, kan een aanzienlijke invloed hebben op uw bloedglucosespiegel.

Bottom line

Als u diabetes type 2 heeft, is het belangrijk om uw aandoening onder controle te houden om complicaties te voorkomen en uw levenskwaliteit te verbeteren. Als het gaat om het beheersen van uw aandoening, zijn er twee hoofddoelen die u moet proberen te bereiken: Uw bloedglucosespiegels verlagen en uw bloedglucosespiegels zo dicht mogelijk bij uw streefniveau houden. Om deze doelen te bereiken, moet u de volgende drie stappen uitvoeren: Eet een gezond dieet, wees zo actief mogelijk, en neem de juiste diabetesmedicijnen. Heb je last van kwaaltjes zoals leververvetting symptomen raden wij ook aan om naar een diëtist te gaan.