tuinplanten

Tuin Inspiratie – Welke Vaste Planten Kies Je?

Vaste planten zijn een goede keuze voor elke tuin, maar welke zijn geschikt voor uw ruimte? U moet rekening houden met een aantal factoren, van de vochtigheidsgraad van de grond tot de drainage. Lees verder voor meer informatie van Good Gardn over de voor- en nadelen van het gebruik van vaste planten en de beste soorten voor uw ruimte.

Wat is een vaste plant?

Een vaste plant is een plant die langer dan twee jaar leeft. Gewoonlijk groeien vaste planten en komen ze elk jaar of zo uit hun eigen wortelstelsel terug. In tegenstelling tot eenjarigen, die elk jaar opnieuw moeten worden geplant, zijn vaste planten een goede keuze voor tuiniers met beperkte ruimte of voor wie het werk van het planten en onderhouden van bloemen wil beperken.

Voordelen voor meerdere jaren

Vaste planten hebben een meerjarig effect op uw tuin. Je hoeft je geen zorgen te maken dat ze na één seizoen uitsterven, want ze komen jaar na jaar terug. Ze zijn ook kosteneffectiever dan het kopen van planten elk jaar, dus u zult geld besparen op de lange termijn door het planten van vaste planten. Dit is vooral voordelig voor mensen met beperkte ruimte en een beperkt budget.

Nadelen van vaste planten

Hoewel vaste planten een goede keuze zijn voor elke tuin, hebben ze ook hun nadelen. Het eerste is dat ze elk jaar opnieuw moeten worden geplant als de winter nadert. Dit vergt wat tijd en moeite om ervoor te zorgen dat uw vaste planten gezond blijven tijdens de koude wintermaanden. Ten tweede, als u in een droge omgeving woont, zijn vaste planten misschien geen goede keuze, omdat ze meer water nodig hebben dan andere planten.

Welke vaste planten passen goed in uw tuin?

Er zijn zo veel vaste planten om uit te kiezen, dat het moeilijk kan zijn om te beslissen welke het beste zijn. Bodemvochtigheid en drainage zijn slechts twee van de factoren waarmee u rekening moet houden bij het aanleggen van een vaste plantentuin. Als je diepe, vochtige grond hebt, dan wil je planten die veel water nodig hebben. Als je een slechte drainage of zanderige grond hebt, dan zijn planten met oppervlaktewortels het beste voor je tuin.

Welke soorten vaste planten doen het goed in ‘diepe’ grond? Je zou kunnen kiezen uit planten als heuchera, daglelies, lelieturf en vinca. Deze planten groeien allemaal net onder de oppervlakte en hebben veel water nodig om goed te gedijen. Er zijn ook vaste planten die het goed doen bij slechte drainage of zandgrond, zoals floxen, lieveheersbeestjes en kruidnagels. Deze planten hebben allemaal oppervlaktewortels, waardoor ze ideaal zijn voor landschappen met een minimale afwatering of waar de grond erg droog is tijdens de zomermaanden.

Conclusie

Welke vaste planten kunt u kiezen? Vaste planten zijn geweldig voor elke tuin, maar u moet wel rekening houden met een aantal factoren. Denk hierbij aan de vochtigheid van de grond en de drainage. Lees meer over onze tuininspiratie voor meer informatie.